Završnica “Žestivala” u prelepom ambijentu Bele crkve Karanske

Osmog, poslednjeg dana Međunarodnog festivala prirode i kulturnog nasleđa „Žestival“ u porti Bele crkve Karanske organizovana je projekcija filma „Bela crkva Karanska“, promocija reprint izdanja istoimene knjige Rada Poznanovića i izložba radova učenika Umetničke škole iz Užica.

“Nema danas prečeg posla u Srbiji, nego našoj deci u genetski kod ugraditi priču o Beloj crkvi Karanskoj, o manastiru Rujan i svim drugim svetinjama širom Srbije i srpskih zemalja”, istako je obraćajući se prisutnima Branislav Mitrović predsednik Organizacionog odbora “Žestivala”.

“Zato smo posebno zahvalni sveštenstvu Crkvene opštine Karan i UG “Župa Lužnica” jer su nam dozvolili da budemo deo ovog prelepog događaja. Mi smo zahvaljujući profesorki Umetničke škole UŽice Jeleni Guskić Petrović izradili jednu brošuru, koja je namenjena svom građanstvu, ali pre svega učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole i učenicima srednjih škola, kako bi im ukazali i kako bi ih upoznali sa onim što su odavno trebali da znaju o ovoj svetinji”, istakao je Mitrović.

 

izvor: uzice.rs