JAVNA RASPRAVA O BUDŽETU ZA 2017. GODINU

Na javnoj raspravi, koja je održana u 17. decembra, građanima je predstavljen izgled predloga budžeta grada Užica za narednu godinu. Zoran Adžić, član Gradskog veća zadužen za finansije, izneo je osnovne podatke o budžetu, prezentujući njegovu prihodovnu i rashodovnu stranu. Po projekciji, budžet bi u 2017. godini trebalo da iznosi 2,64 milijardi dinara, odnosno 70 miliona dinara više nego u ovoj godini.

Adžić je naveo da je pojedinačno najveći prihod onaj od poreza na zarade i tu je planirano milijardu dinara ili 44,05% budžeta. Od značajnijih iznosa prihoda, planirani su oni od poreza na imovinu od fizičkih i pravnih lica koji se očekuju u iznosu 222.000.000, od transfera od drugih nivoa vlasti 228.113.946 i od primanja od prodaje nefinansijske imovine 118.000.000 dinara. Adžić je dodao da se u narednoj godini planira uzimanje kredita koji bi iznosio 200 miliona dinara.

Kod Programskog dela budžeta, rečeno je da je on ove godine proširen sa dva nova programa, tako da su u 2017. godini predviđene aktivnosti u 17 programa. Inače, to je sastavni deo posebnog dela budžeta i on sadrži programe i aktivnosti korisnika budžetskih sredstava, koje se sprovode u cilju efikasnog upravljanja sredstvima po predloženim programima, a koji doprinose ostvarenju strateških ciljeva u skladu sa ekonomskom politikom zemlje.

Govoreći o budžetu za narednu godinu, gradonačelnik Petković je rekao da je budžet, pre svega, realan, da nije spisak lepih želja i da se oslanja na stvarne izvore prihoda. Prioritet je završetak započetih poslova, kao što su Vrtić, Sportska hala u Krčagovu, Fabrika vode, obezbeđivanje stanova namenjenih Vojsci, kao i izrada i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže. On je napomenuo da, pored sredstava za plate i programe, ne ostaje previše novca za investicije i zato je završetak započetih poslova ono što je najvažnije. Istovremeno, kroz tekuće održavanje sredstva će se ulagati i u mesne zajednice.

Pitanja i sugestije građana koja su se čula na javnoj raspravi odnosila su se na nivo izdvajanja sredstava za komunalnu infrastrukturu i za rad udruženja.

 

*Ovaj tekst deo je projekta „Domaćinski do budžeta“ koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.