Projekti

SVI KREDITI GRADA UŽICA

Za kreditna zaduženja Grada, za glavnicu, kamate i kursne razlike, iz budžeta je u prvih šest meseci ove godine isplaćeno 84.154.999,36 dinara. Krediti koji se otplaćuju uzeti su za izgradnju gasovoda, vrtića Bambi, zatvorenog bazena, stadiona, za kupovinu autobuskih perona, a u poslednje tri godine kreditne linije su povlačene za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda. U odnosu na iznos budžeta, Užice ga nije kreditnom zaduženošću opteretilo što pokazuje normalno funkcionisanje i redovno servisiranje pristiglih rata.
U 2006. godini budžet tadašnje opštine Užice zadužio se za dva miliona evra koji su bili namenjeni završetku primarne mreže gasovoda Preljina – Užice. Kako je kredit bio odobren na rok od 10 godina, on je redovno servisiran i istekao je u ovoj godini. Drugi kredit u 2006. godini uzet je za rekonstrukciju i dogradnju vrtića Bambi i on je iznosio oko 152 hiljade evra i u ovoj godini na ime glavnice i ostalih troškova isplaćena je rata od milion dinara. I ovaj kredit ističe u ovoj godini.
Sledeće zaduženje je u 2010. godini kada se Grad zadužio sa 120 miliona za kapitalne investicije, izgradnju vodovoda, puteva, Mlečne pijace i Gradskog stadiona. I ovaj kredit, čiji je rok otplate bio pet godina sa grejs periodom od šest meseci je uredno zatvoren.
U 2011. godini budžet Grada se ponovo zadužio za izgradnju Gradskog bazena. Od banke je povučena kreditna linija od 1.001.824,32 evra, u dinarskoj protivvrednosti. Kredit je odobren na rok od 6 godina sa grejs periodom od 24 meseca.
U 2012. godini budžetu Grada je odobren kredit za izgradnju Gradskog stadiona i rekonstrukciju terena i atletske staze u Užicu koji je, takođe istekao. Po Ugovoru o komisionu Grad Užice i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije su se zadužili kod Fonda za razvoj Republike Srbije. Na budžet Grada odnosi se iznos od 88.000.000,00 dinara. Kredit je odobren na rok od 5 godina i sa grejs periodom od 12 meseci.
Za kupovinu perona autobuske stanice budžet se u 2013. godini zadužio u iznosu od 130.000.000,00 dinara. Kredit je odobren na rok od 5 godina, dok se zaduženje u istom iznosu i na isti rok u 2014. godini odnosilo na kapitalne investicije.
Zaduženja za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda uzeta su u prošloj i ovoj godini. U 2015. godini 130 miliona, a u ovoj 200 miliona dinara. Oba kredita su petogodišnji.
Od 84,1 milion dinara koliko je isplaćeno na ime rata kredita u prvom polugođu, na glavnicu duga otišlo je 70,5 miliona dinara, na kamate 7,7 i na kursne razlike 5,8 miliona dinara.

 

*Ovaj tekst deo je projekta „Domaćinski do budžeta“ koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.