Predstavljena programska knjiga “Užice- prestonica kulture 2024. godine”

U susret zvaničnom preuzimanju titule nacionalane prestonice kulture koje je zakazano za 21. mart u Narodom pozorištu Užice upriličena je promocija programske knjige. Veliku manifestaciju svečanog otvaranja “Praznik svetlosti” ali i sve ostale sadržaje koji će obeležiti godinu Prestonice kulture Srbije prisutnima su predstavili gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i predsednik Skupštine grada i koordinator projekta Branislav Mitrović.

“Sa velikim zadovoljstvom najavljujem veliku manifestaciju svečanog otvaranja ,,Praznik svetlosti“, 21. marta na Gradskom trgu, u 20 časova, gde ćemo kroz, audio-vizuelni spektakl, imati priliku da vidimo i čujemo Simfonijski orkestar, Hor RTS-a, maestra Dejana Savića, kao i KUD ,,Ere“ i Dejana Petrovića. Sa pet nosećih lokacija obratiće nam se naše lušnoše i pozdraviti nas optimističnom porukom, najavljujući godinu svetlosti – najavljujući ERU KULTURE”, istakla je gradonačelnica.

Uz podsećanje da se rekonstrukcija Velike sale Gradskog kulturnog centra, simbola jednog vremena i posebnog duha Užica, privodi kraju, gradonačelnica je naglasila da će Užice nakon više od 50 godina, imati moderan i multifunkcionalan prostor, sa novom binom, stolarijom, izolacijom i gluvom sobom, i da je u istoj ustanovi završen i lift za osobe sa invaliditetom.

Pored infrastrukturnih, predstavljeni su i brojni programski sadržaji. Nakon “Praznika svetlosti” na Trgu partizana 22. marta, koncert će održati grupa ,”Galija”, a za 23. mart zakazan je koncert grupe “Van Gog”. 19. maja na istom mestu nastupiće Big Bend i Uroš Perić, a 25. maja hor ,”Kolibri”. Maestro Bojan Suđić nastupa 1. juna, Narodni ansambl i Hor RTS-a na Svetski dan muzike, 21. juna, a ,”Ohridska legenda” biće izvedena 28. juna. 2. jula nastupa maestro Dejan Savić sa programom ,”Verdi”, 5. jula Ivan Bosiljčić i Binički, a 30. avgusta dolazi Big Bend RTS-a sa izvedbom ,”Geršvina”. Pored toga, premijera predstave ,”Putujuće pozorište Šopalović” u Narodnom pozorištu očekuje nas 27. marta, u julu ćemo imati priliku da prisustvujemo letnjem bioskopu revije filmova Stiva Tešića, kod Hidrocentrale, a u oktobru ćemo imati veliku retrospektivnu izložbu Slobodana Ere Milivojevića u Gradskoj galeriji. Ove godine, obeležićemo i neke od velikih jubileja – 180 godina crkve Svetog Đorđa i 185 godina Užičke gimnazije. Takođe, mladi iz regiona, a i šire, biće prisutni na, sada već, tradicionalnom, pijanističkom takmičenju koje organizuje Muzička škola “Vojislav-Lale Stefanović”.

 

 

izvor: uzice.rs