Projekti

ZAVRŠETAK PRVE FAZE REKONSTRUKCIJE FABRIKE VODE DO KRAJA GODINE

Najvažniji projekat koji se realizuje za grad Užice su radovi na rekonstrukciji i dogradnji Fabrike vode “Petar Antonijević”.  Vrednost ovih radova, kojima će se osavremeniti postojeće postrojenje i omogućiti da posle četiri godine Užičani dobiju pijaću vodu iz Vrutaka je 400 miliona dinara, gde Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja učestvuje sa 360 miliona, a Grad Užice sa 40 miliona dinara. Projekat je uradio Institut “Jaroslav Černi” iz Beograda, a užičko “Jedinstvo” je dobilo posao izvođača. Zbog značaja i kako bi se ubrzali radovi, drugim rebalansom opredeljeno je još 10 miliona, tako da se sada na ovoj budžetskoj poziciji nalazi 30 miliona dinara.

Iz užičkog “Vodovoda” kažu da će prva faza rekonstrukcije biti završena do kraja godine (trebalo je da bude završena za Dan grada). Kao osnovni razlog zakašnjenja navodi se to što na vreme nije izmešten dalekovod koji se nalazio na gradilištu, a zatim ni vremenski uslovi u ovoj godini, izuzetno hladna zima i visoke letnje temperature, nisu išli na ruku građevinarima.

Od 2013. godine, zbog pojave algi, Užice je ostalo bez pijaće vode. Uz pomoć Vlade koja je obezbedila oko milion evra, Vojske i “Jedinstva”  koji su postavili cevovod, voda sa Sušičkih vrela se od tada koristi za snabdevanje Užičana pijaćom vodom.

Iz resornog ministarstva postoje najave da će ono u narednoj godini finansirati drugu fazu, a kada se i ona završi, Užičani će moći konačno da ponovo koriste vodu sa Vrutaka.

Ovaj tekst deo je projekta „ UŽIČKI BUDŽET I KAPITALNI PROJEKTI U 2017. “ koji sufinansira Grad Užice. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.