Projekti

DRUGI REBALANS BUDŽETA

Drugim ovogodišnjim rebalansom, budžet je uvećan za 1,125 miliona dinara tako da će on u ovoj godini iznositi 2,8 milijardi dinara. Međutim, glavni razlozi rebalansa bili su u činjenici da je trebalo izvršiti preraspodelu između pozicija u budžeta prema realnom stanju koje se pokazalo u prvih šest, odnosno devet meseci. Preraspodele su izazvane iz više razloga, ostvarivanjem prihoda na određenim aproprijacijama, uslova za njihovo ostvarivanje i drugih potreba.

Kod projekata bilo je dosta izmena. Oni koji su obuhvaćeni promenama su izgradnja sportske dvorane u Krčagovu, stanova za potrebe vojske, infrastrukture za stanove za raseljena lica, vodovode, rasvetu i puteva po mesnim zajednicama, nabavka opreme za kontrolu bezbednosti saobraćaja, video nadzor i detekciju prekršaja, studiju taksi prevoza u gradu, rekonstrukcija trotoara u ulici Dimitrija Tucovića, uređenje parkinga duž glavne ulice od Malog parka do Tržnog centra Pariz, zatim rekonstrukcije ulica Dositejeve i Kneza Lazara, izgradnja vdovoda i kanalizacije u Ulici 4. puk, na Postrojenju za prečišćavanje vode.

Projekti koji se neće realizovati u ovoj godini, čije su aproprijacije kompletno preraspoređene su Sportska dvorana (10 miliona), Studija taksi prevoza (1,5 miliona), trotoar i parking u Ulici Dimitrija Tucovića (ukupno planirano 4,7 miliona) i rekonstrukcija ulica Dositejeve (4 miliona) i Kneza Lazara (7 miliona dinara). Umanjenje od 10 miliona izvršeno je na stavci koja se odnosi na puteve u mesnim zajednicama, pa će se u ovoj godini umesto 50 miliona kao što je prvobitno bilo planirano, biti izdvojeno 40 miliona. Zatim, sredstva za vodovode u mesnim zajednicama su umanjena za 1,5 miliona, 4 miliona na stavci koja se odnosi za izgradnju stanova za potrebe vojske, što je obaveza Grada prema Ugovoru o preuzimanju kasarne u Krčagovu.

Kod planiranih radova na rekonstrukciji vodovodnih linija radi izgradnje novih objekata umanjenje je 1.500.000, koliko je i umenjenje sredstava za nabavku opreme za kontrolu bezbednosti saobraćaja, video nadzora i detekciju prekršaja. Aproprijacija vodovoda i kanalizacije u Ulici 4. puka u krugu Kasarne u Krčagovu je sa sedam smanjena na četiri miliona dinara.

Na drugoj strani, za radove na rekonstrukciji i dogradnji postrojenja za prečišćavanje vode “Petar Antonijević” umesto 20 nalazi se sada 30 miliona dinara. Takođe, uvećanje je i kod rasvete u mesnim zajednicama za 500.000 dinara, dok je postavljanje platforme za vertikalni transport na Plaži nova stavka u ovom delu budžeta i ona iznosi 638.000 dinara.

Ovaj tekst deo je projekta „UŽIČKI BUDŽET I KAPITALNI PROJEKTI U 2017.“ koji sufinansira Grad Užice. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.