REKONSTRUKCIJA I OSAVREMENJAVANJE POSTROJENJA ZA PREČIŠĆAVANJE VODE

Posle prvog ovogodišnjeg rebalansa, užički budžet u 2017. godini iznosi 2,79 milijardi dinara što je uvećanje od 145,8 miliona u odnosu na budžet usvojen krajem prošle godine. Izmene budžeta nastale su jer je ostvarivanje prihoda veće od planiranog, i to pre svega onih prihoda koji se stiču od poreza, pa je ovim rebalansom izvršeno prilagođavanje prihodovne i rashodovne strane budžeta finansijskim tokovima koji su bili u prvoj polovini godine.
Ovogodišnji programski deo budžeta sastoji se od 17 oblasti i u odnosu na prethodnu godinu dodate su dve nove oblasti. Prva je Politički sistem lokalne samouprave (sastoji se od funkcionisanja skupštine i izvršnih organa i podrške njihovom radu) i za te namene opredeljeno je 42 miliona dinara, dok je devet miliona opredeljeno za drugi novi program, Energetska efikasnost.
Pojedinačno najveći i najvažniji projekat je I faza rekonstrukcije i osavremenjavanja Postrojenja za prečišćavanje vode Petar Antonijević. Užice je, od 2013. godine i problema sa akumulacijom Vrutci koja zbog pojave crvenih algi nije u sistemu vodosnabdevanja, privremeno rešilo to pitanje snabdevanjem vodom sa Sušičkih vrela. Neminovnost je osposobljavanje užičke fabrike vode i grad je u ovoj godini izdvojio 40 miliona dinara, dok je preostala sredstva obezbedilo Ministarstvo.
Završetkom već I faze, koji se očekuje u ovoj godini, postoji mogućnost da ukoliko to pokažu potrebne analize, da se voda iz Vrutaka već tada može koristiti kao pijaća.
Ali, sam projekat posle završetka II faze, obezbeđuje kvalitetnije vodosnabdevanje i rekonstruisani objekat postojećeg postrojenja koji će tada biti jedan od savremenijih i obezbeđivaće višedecenijsko sigurno snabdevanje grada pijaćom vodom.
Dok projekat Fabrike vode predstavlja rekonstrukciju postojećeg objekta, Trim staza u Velikom parku je novi sadržaj koji grad dobija. Štaviše, Trim staza dužine 460 metara i čija je vrednost 2,2 miliona dinara u potpunosti će biti urađena sredstvima koja su dobijena na konkursu koji finansira Ministarstvo omladine i sporta.

Ovaj tekst deo je projekta „ UŽIČKI BUDŽET I KAPITALNI PROJEKTI U 2017. “ koji sufinansira grad Užice. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.