UŽIČKI BUDŽET I KAPITALNI PROJEKTI U 2017.

U prethodnoj godini, užički budžet je, prema programskom delu, imao 15 oblasti u kojima su se nalazile kapitalne investicije i projekati. To su bili Lokalni razvoj i prostorno planiranje, Komunalna delatnost, Lokalni ekonomski razvoj, Razvoj turizma, Razvoj poljoprivrede, Zaštita životne sredine, Putna infrastruktura, Predškolsko vaspitanje, Osnovno obrazovanje, Srednje obrazovanje, Socijalna i dečija zaštita, Primarna zdravstvena zaštita, Razvoj sporta i omladine i oblast Lokalna samouprava.

Nominalno najveći iznos sredstava od 697 miliona dinara utrošen je na funkcionisanje rada lokalne samouprave, ali ako se posmatraju zbirno, Komunalna delatnost i Putna infrastruktura, ukupno su imali 856 miliona dinara, a u tom delu se nalazio i najveći broj kapitalnih investicija.

Sa 548 miliona dinara, kroz aktivnosti u komunalnoj delatnosti, finansirani su radovi, između ostalog, na vodovodnoj, kišnoj i kanalizacionoj mreži, kao i na završetku radova vrtića na Pori, i Sportske dvorane u Krčagovu. Za vrtić na Pori, utrošeno je 10,7 miliona dinara od predviđenih 12,5, dok je u Sportsku dvoranu u Krčagovu investirano 14,1 milion dinara. Takođe, za puteve u mesnim zajednicama dato je 34,6 miliona čime je izgrađeno 7.711 metara asfaltnih puteva. Mesne zajednice su dobile i 46 novih svetiljki javne rasvete i to je koštalo 2,2 miliona dinara.

Kod putne infrastrukture, sa 548 miliona, finansirana je izgradnja novih puteva i saniranje postojećih. Za Održavanje kvaliteta ulica kroz rekonstrukciju i redovno održavanje asfaltnog pokrivača utrošeno je 151,1 milion čime je pokriveno 37.358 m² ovih puteva, ali je zato, sa 157,2 miliona dinara, urađeno novih 30.565 m², što je dovelo do povećanje putne mreže i adekvatne pokrivenosti teritorije grada saobraćajnicama.

U delu Lokalne samouprave realizuje se Projekat RES PUBLICA, gde grad, zajedno sa ministarstvom, realizuje rekonstrukciju javnog prostora ispred zgrade Grada i za to je bilo opredeljeno 10,3 miliona dinara.

Ovaj tekst deo je projekta „ UŽIČKI BUDŽET I KAPITALNI PROJEKTI U 2017. “ koji sufinansira grad Užice. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.