JP “DIREKCIJA ZA IZGRADNJU”

Zakonom o budžetskom sistemu došlo je do ukidanja direkcija kao indirektnih korisnika budžeta. Zato je užička “Direkcija za izgradnju” prestala da postoji od decembra, reorganizovana u skladu sa Zakonom i deo njenih poslova, onih koji se odnose na urbanizam, puteve i saobraćaj, preuzelo je novoformirano javno preduzeće, “Užice razvoj”.

Javno preduzeće ”Direkcija za izgradnju”, inače pravni sledbenik Društvenog fonda za građevinsko zemljište, puteve i komunalne delatnosti, osnovano je 1993. godine i kako svih ovih godina, tako je i u prva tri kvartala 2016. obavljalo svoju delatnost od opšteg interesa. To su bila obezbeđenja uslova za uređivanje, korišćenje, unapređivanje i zaštitu građevinskog zemljišta kao dobra od opšteg interesa, obavljanja poslova održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica u naseljima kao dobrima u opštoj upotrebi, obavljanja poslova održavanja, zaštite, korišćenja, razvoja i upravljanja objektima komunalne infrastrukture i obezbeđenja trajnog obavljanja stručnih poslova urbanističkog planiranja i uređenja prostora i naselja i projektovanja i unapređenja vršenja komunalne delatnosti. Od januara 2004. godine Direkcja je poslovala kao indirektni korisnik budžetskih sredstava.

U proteklom delu ove godine delatnost je obavljana u skladu sa usvojenim Programom i finansijskim planom, planirani prihodi i rashodi su bili uravnoteženi, pošto se radi o indirektnom budžetskom korisniku, tako da suficit ili deficit nisu planirani. Planirani prihodi za prvih devet meseci bili su 750.777.000 dinara, a ostvareni, iz budžeta, 676.955.000 dinara, tako da je indeks izvršenja 90%. Kod rashoda, planirani su od 750.777.000 dinara, a ostvareni sa 676.100.000 dinara. Razlika od 855.000 dinara predstavlja ostvareni suficit.

 

*Ovaj tekst deo je projekta „Domaćinski do budžeta“ koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.