JKP ”VODOVOD”

Za prvih devet meseci ove godine, JKP “Vodovod” ostvarilo je ukupne poslovne prihode u iznosu od 234.019.000 dinara, dok su rashodi bili 288.067.000 dinara, tako da je ovo preduzeće imalo, u ovom periodu, gubitak od 50.185.000 dinara, odnosno poslovni gubitak od 54.048.000 dinara.

Vodovod je imao tri izmene programa u ovom delu godine, a u odnosu na plan za treći kvartal ove godine, poslovni prihodi su ostvareni sa 82,5%. Osnovni razlozi su što su prihodi od prodaje usluga bili ispod plana, bila je smanjena potrošnja vode za privredu i građane i nisu ostvareni planirani prihodi od izgradnje, od brane i na kraju, nisu još završeni radovi na rekonstrukcijama vodovodnih linija koji su planirani kao aktiviranje sopstvenih učinaka, pa su finansijski i ostali prihodi bili ispod projektovanih.

Ukupni rashodi iznose 299.013.000 dinara, što je 94,5% na devetomesečnom nivou u odnosu na plan. Većina troškova je ispod projektovanog nivoa, sem troškova hemikalija koji su premašili planiranu sumu.

Iznos sredstava dobijen iz poslovnih aktivnosti je manji od planiranog zbog smanjenih priliva novca od prodaje vode. Na drugoj strani, i rashodi su manji od plana i to, pre svega, manjeg ulaganja u investicije.

Ulaganja u opremu su ispod planiranih. Uloženo je 3.577.000 dinara u vodovodnu liniju, 153.000 dinara u telemetriju, 940.000 dinara u pumpe na Kapetanovini i 938.000 dinara u postrojenje za proizvodnju vode.

Investicije za koje se očekuju sredstva iz budžeta, a u kojima će učestvovati i Vodovod, najverovatnije će biti realizovane u narednom periodu. Očekuju se završetak rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione linije u Beogradskoj ulici, rekonstrukcija priključaka u Ulici Marije Mage Magazinović, rekonstrukcija u Ulici Miloša Obrenovića, u poslovnom kompleksu u kasarni. Najvažniji posao je rekonstrukcija Postrojenja za proizvodnju vode.

U narednom periodu u Vodovodu će sprovesti i planirane aktivnosti na naplati potraživanja kako bi se obezbedila sredstva za realizaciju svih planiranih aktivnosti.

Na osnovu tih parametara očekuje se znatno poboljšanje slike poslovnog rezultata Vodovoda.

 

*Ovaj tekst deo je projekta „Domaćinski do budžeta“ koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.