U 2016. GODINI OČEKUJE SE IZVRŠENJE BUDŽETA OD 95 ODSTO

Usvajanje drugog rebalansa budžeta, na sedmoj sednici Skupštine grada Užica, bilo je, pre svega, usklađivanje sa prestankom indirektnog finansiranja Direkcije za izgradnju koje je uslovljeno izmenama Zakona o budžetskom finansiranju. Prema Zakonu, budžetski korisnici koji su se ranije indirektno finansirali 1. decembra 2016. godine gube ovaj status. Istovremeno, užički budžet iznosi sada oko 2,57 milijarde dinara i za oko 3,8 miliona dinara je veći u odnosu na prvi, avgustovski rebalans.

Obrazlažući budžet, gradonačelnik Tihomir Petković izneo je očekivanje da će do kraja godine budžet grada Užica biti ostvaren sa preko 95 odsto i da će, nominalno, to biti budžet sa najvećim prihodom u istoriji grada.

Petković je rekao da ne može da prihvati mišljenja da užički budžet ne valja i predočio podatke o prihodima i izvršenju u ranijim godinama, od 2007. do danas. On navodi da ovakav rezultat nije ostvaren povećanjem plata i drugih troškova, već da je to rezultat racionalizacije.

“Ostvarili smo najveći budžetski prihod ove godine i nije tačna tvrdnja da nismo imali investicija.”, kazao je Petković iznevši podatak da je kreditno zaduženje ove godine 200 miliona dinara dok donacije iznose 70 miliona dinara.

Na drugoj strani, zamenik šefa odborničke grupe DS-a Ivan Filipović ocenio je reblans lošim, kao i nekoliko prethodnih gradskih budžeta. Kritikujući pojedina budžetska rešenja, kao što je primer javne rasvete koja je sa Direkcije prešla na novoformiranu gradsku upravu, on je naveo i smanjenje iznosa sredstava sa pojedinih aproprijacija koje se tiču razvoja i komunalne delatnosti. On je pobrojao slučajeve kišne kanalizacije u Majdanskoj gde je umanjenje 3 miliona, osposobljavanje reaktora u Zlakusi 2,9 miliona, kišna kanalizacija u ulici Miloša Obrenovića 2,8 miliona, kišna kanalizacija 4 miliona unutar gradskih mesnih zajednica, vodovod Terazije-Volujac umanjenje 2,7 miliona dinara, vodovod Zmajevac 6 miliona i drugo.

Objašnjeno je da je pitanje javne rasvete rešeno na isti način kao do sada, gde samo nova uprava, za infrastrukturu i razvoj, umesto nekadašnje Direkcije, raspisuje tender za ovu komunalnu delatnost.

 

*Ovaj tekst deo je projekta „Domaćinski do budžeta“ koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.