Projekti

PREDŠKOLSKO, OSNOVNO I SREDNJE OBRAZOVANJE U OVOGODIŠNJEM BUDŽETU

Izgradnja vrtića na Pori ušla je u završnu fazu jer su otpočeli radovi na njegovom parternom uređenju. To je, uz nabavku opreme i nameštaja, finalni deo izgradnje objekta čija je ukupna vrednost procenjena na preko 100 miliona dinara. Pored ministarstva i grada, veliki deo sredstava za investiciju došao je od donacije koju je dala kineska Jihaj grupa. Vrednost ove faze je 28 miliona dinara i ona podrazumeva izgradnju parternog uređenja, asfaltiranje ulica oko vrtića, postavljanje behatona, ivičnjaka i rasvete, zatim montažu ograde, igrališta za decu i kompletno opremanje vrtića.

Pored ovog značajnog investicionog objekta, čija izgradnja je započeta 2010. godine, iz gradskog budžeta je, u ovoj godini, za rad devet objekata predškolskih ustanova planirano 213 miliona dinara. U prvih šest meseci, izvršenje za ove namene bilo je 99,1 milion dinara, dok je 26 miliona utrošeno od 91 miliona dinara koliko je predviđanje da će biti prihoda od sopstvenih i drugih izvora.

U programskim aktivnostima i planovima budžeta predviđena su i sredstva namenjena osnovnom i srednjem obrazovanju. Za unapređenje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u 11 osnovnih škola na teritoriji grada, do kraja juna je užičkim osnovnim školama uplaćeno 52 miliona, dok su šest srednjih škola, Užička gimnazija, Ekonomska škola, Medicinska, Tehnička, Umetnička i Tehnička škola “Radoje Ljubičić”, dobile 41 milion od planiranih 78 miliona dinara iliti 52,6%.

Zajedno sa finansiranjem funkcionisanja osnovnih škola, uključena su i izdvajanja za Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. Njegov cilj je efikasno osnovno obrazovanje i racionalna upotreba sredstava i za RCU je određen iznos novca od 5,12 procenta budžeta grada izdvojenog za osnovno obrazovanje što predstavlja 5,3 miliona dinara na godišnjem nivou.

 

*Ovaj tekst deo je projekta „Domaćinski do budžeta“ koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.