POSLOVANJE UŽIČKIH GRADSKIH JAVNIH I JAVNIH KOMUNALNIH PREDUZEĆA

Od deset gradskih javnih i javnih komunalnih preduzeća, u prvih šest meseci ove godine, samo su Vodovod i Veliki park imali veće rashode od prihoda. Preostala preduzeća, Bioktoš, Niskogradnja, Gradska toplana, Duboko, Stan, Aerodrom Ponikve, Gradska stambena agencija i Direkcija za izgradnju, u prvoj polovini godine poslovala su pozitivno.

Kod svih užičkih javnih preduzeća uočljivo je  da je realizacija prihoda u posmatranom periodu manja od planiranih u odnosu na program godišnjeg poslovanja, ali je istovremeno i realizacija ukupnih rashoda manja u odnosu na planirane. To je, između ostalog, dovelo da nije bilo poremećaja u poslovanju, da nije bilo većih odstupanja od planiranih vrednosti, te da je kod svih preduzeća broj zaposlenih niži od planiranog, osim kod Direkcije za izgradnju gde je taj broj isti sa planiranim u programu.

Međutim, kako bi se obezbedila sredstva za realizaciju planiranih aktivnosti neophodno je poboljšati naplatu svojih potraživanja i prihodovnu stranu uskladiti sa planiranom.

Posmatrajući pojedinačne finansijske izveštaje firmi, Vodovod je poslovao sa gubitkom od 30,1 milion i Veliki park sa minusom od 1,2 miliona dinara, dok su ostalih osam preduzeća imali pozitivan rezultat. Bioktoš je imao dobit nešto preko 11 miliona, Niskogradnja 400.000 dinara, Gradska toplana 52 miliona, Duboko 75,7 miliona dinara. Veće prihode od rashoda imali su i Stan (83.413 dinara), kao i Aerodrom Ponikve (1,2 miliona).

Ono što predstoji pred ovim preduzećima u narednim kvartalima su i planirane investicije, a najveća od njih je pred Vodovodom koji će krenuti u rekonstrukciju Postrojenja za proizvodnju vode.

 

*Ovaj tekst deo je projekta „Domaćinski do budžeta“ koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.